RONSE De Vrolijke Kring kreeg uit handen van Vlaams minister Wouter Beke de 22ste prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg. “De meest waardevolle investering die je kan doen, is die in mensen”, vatte bestuurslid Guy Janssens de filosofie van de winnende kring samen.
Ronse haalt op sociaal vlak cijfers die niemand de Hermesstad benijdt: 41 procent van de gezinnen krijgt een sociale toeslag, in 50 procent van de gezinnen praat de moeder geen Nederlands met haar kinderen. Via allerlei kanalen en met allerhande steunmaatregelen op het vlak van huisvesting en onderwijs, poogt het stadsbestuur de bakens te verzetten. De Vrolijke Kring speelt daarin een cruciale rol. Voorzitter Marc Justaert van Welzijnszorg heeft het in zijn motivering om de prijs naar Ronse te brengen over “de authentieke en participatieve werkwijze van De Vrolijke Kring”. De prijs levert een bedrag op van 20.000 euro.
Coördinator Leen Vandenhaute vertaalt dat zo: “De leden van onze kring hebben zelf ook inspraak in de werking en zetelen mee in de raad van bestuur. Dat is een belangrijk gegeven: leden en vrijwilligers, mensen met en zonder armoedeproblemen moeten samen kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen. Hier is geen zij en wij. We houden veel activiteiten die laagdrempelig zijn en het contact bevorderen: gewoon koffie drinken, een koor, een creatief atelier of een wandelclubje. Daarnaast zijn er ook zeer praktische samenkomsten waar we computer- of kooklessen geven. Zorgen voor jezelf en erover waken dat je mee evolueert is belangrijk. Mensen die geldproblemen hebben, vergeten dat vaak omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarom is een cruciale factor van de strijd tegen armoede: informatie geven waar je hulp kan vinden. We hebben een brochure gemaakt met de sociale kaart van Ronse. De leden zelf hebben beslist wie daarin werd opgenomen. ‘Wijs op weg’ heet het boekje.”
Minister van Welzijn en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V) was onder de indruk. “Een vrouw vertelde me hoe ze niet meer durfde buiten te komen uit schaamte voor haar situatie. De vrijwilligers van de Vrolijke Kring kwamen letterlijk hun voet tussen de deur steken en hebben haar mee uitgenodigd naar hun bijeenkomsten.”
Ook de getuigenis van Guy Janssens heeft indruk gemaakt op de minister. “De filosoof Sartre had ongelijk. De mensen kunnen niet zonder elkaar. Mensen in armoede dreigen zich af te sluiten, dat moeten we doorbreken. Ze moeten hun eigenwaarde terugvinden en dat doe je door sociale contacten zoals bij De Vrolijke Kring. Guy overtuigde mij nog meer: mensen zijn sociale wezens en dat is des te belangrijker voor mensen in armoede. Ik heb met veel overtuiging deze prijs overhandigd aan deze groep van vrijwilligers die zich ontzettend hard inzetten en er zijn voor elkaar.”