preloader

Welkom op onze vernieuwde website

Fietsers tegen armoede hielden tussen Parijs en Brussel ook halt in Ronse: “De eerste prioriteit is het om niemand achter te laten”

Geert Desmytere  Laatste update: 11-07-23, 11:50

Aan het monument tegen de armoede ontving De Vrolijke Kring de fietsers van All Together in Dignity (ATD)-Vierde Wereldbeweging. Die rijden tussen 2 en 12 juli van Parijs naar Brussel om prioritaire aandacht te eisen voor de strijd tegen armoede.

De actie kadert in de verslaggeving die ons land samen met Frankrijk moet uitbrengen op de top van de Verenigde Naties in New York op 18 en 19 september. Daar wordt een stand van zaken gegeven over hoever het staat met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die werden vastgelegd in 2015 en die zouden moeten worden gehaald tegen 2030.

Pierre Klein komt uit het Franse Straatsburg en heeft er de volledige 350 fietskilometer opzitten vanuit Parijs.

“We zijn gestart op 2 juli met een tiental deelnemers. Sommigen hebben afgehaakt omdat ze moesten gaan werken. Er sluiten zich onderweg dan weer fietsers aan voor een kortere of langere afstand. Nu komen we uit Doornik en rijden we richting Geraardsbergen, over de Muur. Woensdag zijn we in Brussel. Het doel is om druk te zetten op de Franse en Belgische regering op vlak van armoedebestrijding. Het klimaat is belangrijk en vraagt terecht veel energie en geld, dat beseffen we. Maar armoede zit overal. Wij willen niet dat er iemand wordt achtergelaten en we willen dat zij die het ergst getroffen worden, het eerst worden geholpen. Wij willen wat verborgen is, zichtbaar maken.”

Tot 2030

Dat de groep fietsers Ronse aandoet heeft veel te maken met de werking van De Vrolijke Kring. De armoedeorganisatie bestaat 25 jaar en geeft de kansarmen zelf een platform om hun stem te laten horen. Er zijn dan ook goede contacten met de organisatoren van ATD. Ronsenaar Ludovic heeft zich intussen ook bij de fietsers gevoegd.
Aan het monument tegen de armoede overhandigde Pierre Klein een gulden boek waar alle aanwezigen hun naam konden inschrijven. Voor burgemeester Ignace Michaux (CD&V) had hij een fotoboekje bij dat vanaf de start in 2015 laat zien hoe het loopt met de invulling van de doelstellingen. De laatste bladzijde is voorzien in 2030. De stand van zaken halverwege, na de VN-top straks in New York, moet een idee geven van hoe hoog de verwachtingen mogen zijn aan het einde van de rit, over zeven jaar. Burgemeester Michaux noemde armoede een groot probleem dat dag na dag andere vormen aanneemt en dat een prioritaire bezorgdheid is van zijn stadsbestuur. “Wij laten in Ronse niemand achter”, beloofde hij.

https://www.hln.be/ronse/fietsers-tegen-armoede-hielden-tussen-parijs-en-brussel-ook-halt-in-ronse-de-eerste-prioriteit-is-het-om-niemand-achter-te-laten~a5cc54c8/